Nokta Velox One / RECENZE

8.2.2013 v sekci Detektory kovů a příslušenství, 2 422 zobrazení, 210 komentářů

Velox znamená v latinském překladu hbitý a rychlý. Po prvních testech musím tomuto názvu dát za pravdu. Představuje se detektor, který svým dosahem hbitě předběhne konkurenci a rychle si najde své nadšence a fanoušky. To je Nokta Velox One. 

Konstrukce detektoru

Robustní a bytelné provedení – první věc, která Vás po rozbalení krabice zaujme. Detektor není rozhodně žádný drobeček a určitě není vhodný pro dámy, nebo začátečníky. Po složení tyčí na maximální možnou délku zjistíte, že konstruktéři mysleli i na dvoumetrové hledače. Konstrukci lze do sebe pohodlně zasunout pomocí systému odstupňovaných záchytných bodů. V nastavovaném místě se tyče dají zajistit těsnící objímkou, tak aby nedocházelo k vůli.

Rukojeť i loketní opěrka jsou vyrobeny z odolného plastu, stejně jako držák boxu řídící jednotky. Části konstrukce hlavní řídící jednotky jsou vyrobeny z hliníku. Všechny ovládací prvky jako spínače a potenciometry jsou velmi pevné, nikde se nic neviklá, ani nevrže. Dílenské zpracování na Vás prostě udělá dobrý dojem, ať chcete, nebo ne.

Popis ovládání detektoru

Sensitivity (citlivost) – hloubkový dosah detektoru. Slouží také k eliminaci interferencí (elektromagnetické rušení z elektrických zařízení a dalších bezdrátových technologií).

Ground Balance (vyvážení půdních vlivů) -  spínač eliminující vedlejší rušivé zvuky způsobené mineralizací.

Mineral (mód do mineralizovaných lokalit) – pro použití na plážích a extrémně zamořených půdách s velkým výskytem železa. Mód má tři stupně nastavení podle hustoty znečištění.

Iron Disc. (diskriminace železa) – pro použití na zamořených půdách. Není potřeba využívat v normálních podmínkách – stačí spínač ponechat v nastavení FA (standardní nastavení diskriminace železa od výrobce).

Iron Switch (spínač audio diskriminace) – vypnutí/zapnutí tónové diskriminace železa

Signal Audio Boost (okamžité zesílení signálu) – pokud zaznamenáte dobrý signál, ale je slabý a potřebujete ho co nejlépe vyhodnotit, použijte tento mód. Používá se pouze při dočasném vyhodnocení a nelze jej použít trvale. Má tři stupně nastavení – pozice 1 stálé nastavení, pozice 2 střední zesílení, pozice 3 maximální zesílení.

Přizpůsobení a ovládání

Každá strana řídící jednotky je plně využitá. Na straně směrem k cívce se nachází spínač ON/OFF, který po přepnutí do dalších poloh slouží zároveň jako přepínač módů MINERAL. Jsou zde také zdířky pro zapojení cívky a externí baterie. Pokud jednotku otočíme, najdeme zde reproduktor, výstup na sluchátka (3.5) a ovladač hlasitosti. Na vnitřní straně se pak nachází hlavní ovládací panel. Zde nastavujeme citlivost, diskriminaci a odladění půdního efektu. Přídavnou páčkou IRON můžeme vypnout a zapnout zvukovou diskriminaci železa. Další páčka SIGNAL AUDIO slouží k rychlému zesílení hlasitosti (audio boost). Venkovní strana řídící jednotky je určená pro zachycení externí baterie – pokud použijete kožený obal (není součástí balení, ale dá se zakoupit jako volitelné příslušenství). Sonda má průměr 28cm a po bližším ohledání zjistíme, že je na ní již upevněný přilnavý kryt proti poškrábání.

Příslušenství detektoru

Externí Lithium-Polymerová baterie se dobíjí pomocí klasického adaptéru a po plném dobití vydrží 25-30 hodin hledání. Na baterii se nachází 3 LED diody, na kterých vidíte po stisknutí informačního tlačítka aktuální stav baterie. Součástí balení jsou také komfortní sluchátka Philips SHP2000, která mají měkké polstrování zaručující pohodné nošení.

Testování a výkon

Nastavení hodnot: Citlivost: 8,5 a 10, Ground Balance: 5, Iron: FA, Iron Switch ON, Mineral: 0

Předmět

Materiál

Velikost / Průměr

Detekce

Detekce

Citlivost 8,5

Citlivost 10

Řím, malý bronz bronz 1 cm

23 cm

31 cm

30 krejcar měď 4 cm

31 cm

46 cm

1 koruna stříbro 2 cm

31 cm

36 cm

Lot 12. mincí stříbro, měď 1 – 4 cm

35 cm

49 cm

Prsten zlato 2×1 cm

29 cm

40 cm

Bodák slitina 20×2 cm

43 cm

56 cm

Hledání v terénu

Dosahy a hodnoty, které jsem naměřil při testování, jsou skutečně nadprůměrné. Při posunutí citlivosti na stupeň 8-9 vidíme v tabulce určité snížení dosahu, ale na druhou stranu docílíme větší stability signálu bez prozvuků.

Předtím, než se pustíte do prvního hledání, je nutné nabít externí baterii po dobu minimálně 8 hodin. Baterie se následně dá uchytit na opasek pomocí klipy. V případě použití doplňkového vybavení je baterii možno připnout přímo na jednotku pod loketní opěrkou. Kontrolu stavu baterie můžete kdykoliv zjistit pomocí kontrolního tlačítka, které zapne 3 LED diody. Pokud je baterie plně nabitá, svítí všechny červeně, pokud je slabá, svítí jen jedna dioda.

Po spuštění detektoru se ozve krátká melodie signalizující zapnutí. Po deseti sekundách detektor opět pípnutím upozorní, že je připraven k použití. Před prvním použitím je rovněž důležité nastavit všechny hodnoty. Pro univerzální nastavení můžeme použít hodnoty, které udává výrobce pro nejlepší výsledky – Sensitivity 9-10, Ground Balance na pozici 4-7 (pokud je potřeba), diskriminaci železa ponechat v FA. Pokud detektor vydává prozvuky při hodnotě citlivosti na 10, nacházíte se zřejmě v oblasti s mineralizací, nebo velkým množstvím rušivých elektromagnetických vlivů. Pokud nepomůže zvýšení Ground Balance, maximální diskriminace železa, ani nastavení MINERAL módu, je nutné snížit citlivost. Nastavením Ground Balance na vyšší hodnoty než 4-7 a také snížením Sensitivity pod hodnotu 8,5, se snižuje i hloubkový dosah. S nastavením je potřeba si samozřejmě vyhrát individuálně, podle okolních podmínek. Nejprve je vhodné vyzkoušet na volném prostranství, jak detektor reaguje na jednotlivé druhy kovů. Hledání může začít.

Detektor reaguje rychle a odezva je přesná i na drobné a hlouběji položené předměty. Pokud je předmět blíže povrchu, nebo položen přímo pod cívkou, tónová identifikace označí předmět dvojitým, nebo vícenásobným tónem. Tak můžete rozlišit, v jaké hloubce se předmět nachází. Pokud je signál slabší, máte k dispozici Audio Boost – po zapnutí se na moment zesílí odladění půdního efektu i hlasitost signálu. To Vám napoví, co kopat a co ne. Klasické zvonivé tóny v několika fázích označují typ předmětu. Po naposlouchání všech tónů tak můžete rozlišovat hloubku i druh kovu. S hledáním, ergonomií, i výdrží detektoru jsem byl spokojen. Testování probíhalo v -12° na sněhu, takže detektor si poradí i s těmito podmínkami.

Velox One je novinkou, která si rychle najde mnoho příznivců – díky kvalitnímu provedení a skvělému dosahu, jaký v této cenové kategorii nemá obdoby.

R.K.